Trolldalen rensepark

Naturbasert renseanlegg for sigevann fra nedlagt avfallsdeponi i Trolldalen.

Vannkvaliteten i Trolldalsbekken har i stor grad vært påvirket av sigevann fra det nedlagte avfalldeponiet i Trolldalen. Deponiet ble etablert i 1965 og mottok blandet kommunalt husholdningsavfall og avfall fra næring og industri i Moss. For å bedre vannkvaliteten i Trolldalsbekken ble det i  2001 bygget et renseanlegg for sigevann fra deponiet. 

I forbindelse med restaurering av Trolldalsbekken har kommunen i 2020-2022 rehabilitert og utvidet renseanlegget. Rehabiliteringen var nødvendig for å oppnå tilfredsstillende vannkvalitet og for at sjøøretten kan leve og gyte i bekken lenger ned. Kommunen engasjerte Cowi som hovedansvarlig for prosjektering av renseanlegget mens NIBIO var hovedansvarlig for prosjektering av våtmarkene.  

Det nye renseanlegget er et naturbasert renseanlegg med lufting, sedimentering og etterrensing i konstruerte våtmarker. Lufting av sigevannet er nødvendig for bl.a. for å felle ut jernforbindelser og andre metaller før vannet renner ut i Trolldalsbekken.

Prinsippskisse av renseanlegg med jernufelling - Klikk for stort bildePrinsippskisse av renseanlegg med jernufelling Cowi Nytt naturbasert renseanlegg med luftedam og sedimentasjonsdam anlagt 2020-2023 - Klikk for stort bildeNytt naturbasert renseanlegg med luftedam og sedimentasjonsdam anlagt 2020-2023 Knut Bjørndalen

Våtmarkene med et areal på 3000 m2 er nødvendige for å blant annet fjerne de høye verdiene av nitrogen i sigevannet som er skadelig for fisken. Plantene og mikrolivet rundt plantene i våtmarkene sørger for generell nedbryting av forurensninger. Renseanlegget bidrar også til å fjerne, eller holde tilbake andre skadelige stoffer som miljøgifter.

Våtmarker tilhørende renseanlegget langs Osloveien - Klikk for stort bildeVåtmarker tilhørende renseanlegget langs Osloveien Knut Bjørndalen
Prisippskisse av renseprosesser  - Klikk for stort bildePrisippskisse av renseprosesser NIBIO
Prinsippskisse av nitrogensyklusen i våtmarkene - Klikk for stort bildePrinsippskisse av nitrogensyklusen i våtmarkene NIBIO

Det er anlagt nye drensgrøfter som leder vannet inn i renseanlegget fra nedlagt avfallsdeponi. For å unngå unødvendig belastning på renseanlegget er det konstruert avskjæringsgrøfter for rent skogsvann, slik at dette drenerer til områder utenfor deponiet.
 

Ny drensgrøft for å lede sifgevann til renseanlegget - Klikk for stort bildeNy drensgrøft for å lede sifgevann til renseanlegget Knut Bjørndalen

Foreløpig konklusjon for renseanlegget

NIBIO konkluderer med følgende etter ett års drift:

  1. Renseanlegget virker som forutsatt i forhold til forventet rensegrad selv om slamfjerningen ikke var ferdigstilt før våren 2023.
  2. Luftingen fjerner mer jern enn antatt (75%) og også andre forurensninger fjernes eller holdes tilbake allerede i dette rensetrinnet. 
  3. Våtmarksanlegget gir god supplerende rensing og fremstår etter 3 år som en naturlig våtmarksbiotop med variert vegetasjon. 
  4. Samlet sett gir renseanlegget god rensing. 
     Det er registrert blant annet en reduksjon på mer en 90% av Polysykliske aromatiske forbindelser (PAH) gjennom renseanlegget.
    Rensingen er best sommerstid når bekken er mest sårbar. 
  5. Rensingen forventes å bli bedre når en oppnår en stabil driftsfase i forhold til lufting, sedimentering og regelmessige fjerning av slam. Fjerning av nitrogen forventes å bli enda bedre når forbehandlingen med lufting er mer stabil og vegetasjonen er godt utviklet.

Renseeffekten er best sommerstid og avtar om vinteren når det legger seg is på anlegget og temperaturen synker. Dette er som forventet. Når lufteanlegget er fullt operativt med regelmessig tømming av slam forventes det at renseeffekten øker på årsbasis. 

Tilstrekkelig lufting er også en forutsetning for at våtmarksanlegget funger bra om vinteren og at det ikke lekker ut stoffer på grunn av oksygenfrie forhold. 

Renseeffekten er nær opp til det som ble antatt i planleggingsfasen. 
Anlegget har god effekt på fjerning av organiske miljøgifter som PAH og BTEX forbindelser, mer enn 90% renses bort fra bekkevannet. 

Renseeffekt i Trolldalen rensepark i perioden april 2022 til september 2023

Renseeffekt i Trolldalen rensepark i perioden april 2022 til september 2023
Analyseparameter Reduksjon i perioden
Organisk stoff - TOC 33 %
Ammonium nitrogen - NH4 34 %
Total nitrogen - N 41 %
Fosfor - P 66 %
Jern - Fe 96 %
Sink - Zn 50 %
Kobber - Cu 48 %
Polysykliske aromatiske hydrokarboner - PAH 94 %

Aktuelle rapporter

Nytt sigevannsrenseanlegg - filer
Tittel Publisert Type
Oppgradering av renseløsning for sigevann fra Trolldalen deponi

22.03.2023 Filtype: pdf. Klikk for å laste ned Oppgradering av renseløsning for sigevann fra Trolldalen deponi.pdf
Notat arealbehov ved utvidelse av sigevannsrenseanlegget fra avfallsdeponiet i Trolldalen og forventet betydning for resipient

22.03.2023 Filtype: pdf. Klikk for å laste ned Notat arealbehov ved utvidelse av sigevannsrenseanlegget fra avfallsdeponiet i Trolldalen og forventet betydning for resipient.pdf
Workshop om Trolldalsbekken 14.6.2018

22.03.2023 Filtype: pdf. Klikk for å laste ned Workshop om Trolldalsbekken 14.6.2018.pdf
Utvidelse av sigevannstiltak i Trolldalen

22.03.2023 Filtype: pdf. Klikk for å laste ned Utvidelse av sigevannstiltak i Trolldalen.pdf
Landskapstiltak (Cowi 2017)

Forskjønnelse av fyllingsfronten

22.03.2023 Filtype: pdf. Klikk for å laste ned Landskapstiltak (Cowi 2017).pdf