Vannkvalitet og miljøovervåking

Vannkvaliteten i Trolldalsbekken var i stor grad påvirket av blant annet sigevann fra tidligere avfallsdeponi, industri og forurenset grunn. 

 De fleste analyseparameterne viste verdier som klassifiserte vannkvaliteten i bekken til å være “dårlig” til “svært dårlig”.  Nytt naturbasert renseanlegg ble ferdigstilt i 2022. Resultater viser at forurensningen fra fyllinga er blitt betydelig redusert og at jernutfellinger i bekken er blitt redusert med hele 96% siden etableringen.

Overvåkningsdata viser imidlertid at bekken fortsatt har en “svært dårlig” vannkvalitet for nitrogen, “dårlig” vannkvalitet for totalt organisk karbon (TOC) på hele strekningen og “dårlig” vannkvalitet for fosfor øverst og moderat nederst. Nivå av suspendert stoff (partikler) er “dårlig” øverst og “god” nederst i bekken. Generelt er det avtagende konsentrasjoner av forurensninger nedover bekken på grunn av fortynning og selvrensing. i bekken. 

Indikator for tilførsel av avføring i bekken er termostabile bakterier (TKB). Resultater fra overvåkningen viser at nivået er høyt  og vannkvaliteten klassifiseres som “dårlig” eller “svært dårlig” i hele bekkens lengde. Det kommer frem i overvåkningen at det er på strekningen mellom Peer Gynts vei og Bane NOR sin anleggsvei, samt på strekningen mellom Skredderveien og Kilsbakken som har størst bidrag av tilførsel av avføring i bekken.

Det er fortsatt behov for å redusere utslipp av fosfor, nitrogen, organisk stoff og TKB for å nå mål om god vannkvalitet i Trolldalsbekken. 

Renseeffekt i Trolldalen rensepark i perioden april 2022 til september 2023

Renseeffekt i Trolldalen rensepark i perioden april 2022 til september 2023
Analyseparameter Reduksjon i perioden
Organisk stoff - TOC 33 %
Ammonium nitrogen - NH4 34 %
Total nitrogen - N 41 %
Fosfor - P 66 %
Jern - Fe 96 %
Sink - Zn 50 %
Kobber - Cu 48 %
Polysykliske aromatiske hydrokarboner - PAH 94 %

Overvåkning av vannkvaliteten i Trolldalsbekken

NIBIO har sammenstilt overvåkningsdata for Trolldalsbekken i perioden 2011-2023. Formålet med dette er dels å vurdere:

  1.  Dagens kjemiske tilstand i bekken
  2.  Har etablering av renseanlegget har gitt en forbedring av vannkvaliteten i bekken 
  3.  Påvirkes vannkvaliteten av andre forurensninger som bør fjernes. 

Trolldalsbekken har nasjonal vanntype R108 og beskrives som moderat kalkrik, og humøs. Det innebærer naturlig høyere nivåer av næringsstoffer og organisk materiale i bekken, enn for eksempel vassdrag som ligger over marin grense. Både økologisk - og kjemisk tilstand er satt som «dårlig» i vann-nett. Se mer informasjon om Trolldalsbekken i Vann-nett, som driftes av Miljødepartementet. 

I tillegg til å påvirkes av sigevannet fra avfallsdeponiet, er urban avrenning fra tette flater som veier og annet nedbygd areal og næringsområder, lekkasjer og overløp fra avløpsnettet kilder som også kan påvirke vannkvaliteten. Bekken er også preget av flere fysiske inngrep som kulverter og kanalisering. 
Til tross for forurensninger har Trolldalsbekken en ørretstamme som har sitt leveområdet nedenfor Juvet. De siste årene har det blitt ryddet søppel i og langs bekken og hindre er fjernet slik at ørreten kan trekke lenger opp i hele vassdraget dersom vannkvaliteten blir tilfredsstillende. 

Jern

Trolldalsbekken var i stor grad påvirket av jernutfellinger fra sigevannet fra det tidligere avfallsdeponiet. Jerninnholdet var høyt med konsentrasjoner på 50-100 mg/l.

Jern kan fjernes ved å tilføre vannet tilstrekkelig med oksygen og gi vannet nok tid for utfelling og sedimentering. Det nye renseanlegget har lufting som sikrer nok tilførsel av oksygen hele året, slik at toverdig jern i sigevannet fra avfallsdeponiet oksiderer til treverdig jern (rust) og faller til bunnen i renseanlegget. Bunnslammet fjernes så manuelt med jevne mellomrom. Jernutfelling i bekken er blitt redusert med hele 96% siden etableringen av den nye renseparken. 

Tydelig rød farge i bekken fra jernutfelling før igangsetting av nytt rensealegg - Klikk for stort bildeJernutfelling i bekken før igangsettelse av nytt renseanlegg Knut Bjørndalen
Rødfargen fra jernutfelling fra sigevannet i bekken er borte etter igangsetting av nytt renseanlegg - Klikk for stort bildeJernutfelling i bekken etter igangsettelse av nytt renseanlegg Knut Bjørndalen

Nitrogen

Nitrogen i miljøskadelige konsentrasjoner påvises i bekken ved Peer Gynts vei og ved anleggsveien til Bane NOR. Nivået av nitrogen forverres deretter som følge av utslipp fra deponiet, selv om en del fjernes i renseanlegget. Nitrogen avtar nedover bekken etter Skredderveien. 

Overvåkingen i bekken viser at det er reduserte utslipp fra deponiet etter renseanlegget ble etablert. Miljømål for bekken er “god” vannkvalitet 0,78 mg/l total nitrogen - N. 

Gjennomsnittsverdier av totalt nitrogen - N ved de ulike prøvepunktene

Gjennomsnittsverdier av totalt nitrogen - N ved de ulike prøvepunktene
Periode Peer Gynt vei Anleggsvei Bane NOR Skredderveien Kilsbakken Møllebakken
2011 - 2019 - 2,75 mg/L 3,54 mg/L 2,61 mg/L 1,73 mg/L
2020 - 2023 2,03 mg/L 2,95 mg/L 3,02 mg/L 2,60 mg/L 2,40 mg/L
Miljømål 0,78 mg/L 0,78 mg/L 0,78 mg/L 0,78 mg/L 0,78 mg/L

Ammonium i vann med pH >8 kan være giftig for fisk i lave konsentrasjoner, siden dette kan omdannes til ammoniakk. Det er derfor viktig for renseanlegget å omdanne mest mulig av ammonium i vannet til nitrat for å hindre utvikling av ammoniakk. Nitrogenet er også et næringsstoff, men for mye næring er ikke gunstig for livet i bekken.

Fosfor

Overvåkningen viser at innholdet av fosfor i Trolldalsbekken klassifiserer vannkvaliteten til “dårlig” i overkant av renseanlegget , men blir gradvis bedre nedover bekken, med “moderat” vannkvalitet etter Kilsbakken. Miljømål for fosfor i bekken er “god” vannkvalitet 0,03 mg/L total fosfor - P. 

Det er en generell reduksjon i fosfornivå fra perioden 2011-19 sammenliknet med perioden 2020-23,  etter renseanlegg er etablert. Det er etter NIBIOs vurdering realistisk å nå et mål om “god” vannkvalitet, spesielt i nederste del av bekken om flere tilførselskilder til fosfor fjernes.  

Gjennomsnittsverdier av totalt fosfor - P ved de ulike prøvepunktene

Gjennomsnittsverdier av totalt fosfor - P ved de ulike prøvepunktene
Periode Peer Gynt vei Anleggsvei Bane NOR Skredderveien Kilsbakken Møllebakken
2011 - 2019 - 0,108 mg/L 0,067 mg/L 0,046 mg/L -
2020 - 2023 0,075 mg/L 0,085 mg/L 0,063 mg/L 0,044 mg/L 0,044 mg/L
Miljømål 0,03 mg/L 0,03 mg/L 0,03 mg/L 0,03 mg/L 0,03 mg/L

Organisk stoff

Overvåkningen viser at  innholdet av organisk stoff i bekken, målt som TOC, klassifiseres som “dårlig” på hele strekningen. Nivåene er relativt stabile over tid og nedover i bekken, men avtar noe ved Møllebakken. Dette indikerer at det i perioder er utslipp av organisk materiale i bekken, i tillegg til bidrag fra sigevannet fra gammel fylling. Trolldalen rensepark oppnådde som tidligere nevnt en renseeffekt på 33% på TOC i perioden april 2022 til september 2023. 

Miljømål for nivå i bekken er god vannkvalitet med TOC <3,5 mg/l). Om det er et realistisk mål i denne type lavlandsvassdrag med bidrag fra naturlig bakgrunnsavrenning fra blant annet humus er usikkert. Det foreligger også noen verdier av kjemisk oksygenforbruk analyser, målt som KOF, i perioden 2017 – 2020 som ligger i området 20 – 45 mg/l. Disse resultatene klassifiseres som “svært dårlig” vannkvalitet.

Gjennomsnittsverdier av totalt organisk stoff, målt som TOC ved de ulike prøvepunktene

Gjennomsnittsverdier av totalt organisk stoff, målt som TOC ved de ulike prøvepunktene
Periode Peer Gynt vei Anleggsvei Bane NOR Skredderveien Kilsbakken Møllebakken
2011 - 2019 - 11,0 mg/L 12,6 mg/L 11,4 mg/L -
2020 - 2023 11,3 mg/L 10,8 mg/L 10,4 mg/L 10,4 mg/L 10,0 mg/L
Miljømål 3,5 mg/L 3,5 mg/L 3,5 mg/L 3,5 mg/L 3,5 mg/L

Suspendert stoff

Overvåkningen viser at innholdet av partikler i bekkens vannmasser, målt som suspendert stoff, har høyest verdi fra anleggsveien til Bane NOR og sydover, her klassifiseres tilstanden som “svært dårlig”. Nivået bedres gradvis nedover bekken som følge av naturlig sedimentering og filtrering, i prøvepunktet i Møllebakken er vannkvaliteten klassifisert til å holde “god” kvalitet i forhold til mengde partikler i vannet. 
Trolldalen rensepark har etter etablering begrenset utslipp av suspendert stoff.
Det er i noen perioder registrert forhøyede nivåer, som kan skyldes utslipp eller erosjon i bekken ved høy vannføring. 

Gjennomsnittsverdier av partikler i bekkens vannmasser, målt som suspendert stoff ved de ulike prøvepunktene

Gjennomsnittsverdier av partikler i bekkens vannmasser, målt som suspendert stoff ved de ulike prøvepunktene
Periode Peer Gynt vei Anleggsvei Bane NOR Skredderveien Kilsbakken Møllebakken
2016 - 2023 21 mg/L 14 mg/L 9 mg/L 5 mg/L 3 mg/L
Miljømål 3 mg/L 3 mg/L 3 mg/L 3 mg/L 3 mg/L

Fekal forurensning

Med fekal forurensning, menes forurensning fra kloakk eller annen kilde til avføring som finner veien ut i bekken. Som indikator på nylig fekal forurensning kan vannprøvene analyseres for termotålerante bakterier, TKB, og E.Coli. I denne overvåkningen er det benyttet analyse av TKB. 
En svakhet ved TKB analysen er at resultatene ikke utelukkende viser funn av bakterier som stammer fra avføring fra mennesker og varmblodige dyr, men kan også inkludere funn av bakterier som naturlig finnes i jord og planterester. Analyse av E.Coli ville gitt et mer treffsikkert resultat for fekal forurensning, men TKB er benyttet, da dette er indikatorbakterien gitt i veiledningen for klassifisering av vannkvaliteten i vassdrag SFT 97:04

I et vassdrag av denne typen er det å forvente naturlige bidrag til fekal forurensning, til eksempel fra fugleliv i og rundt bekken, samt overflateavrenning til bekken som tar med seg avføring fra hunder, katter og ville dyr som oppholder seg nær bekken.  NIBIO vurderer det slik at verdier på over 200 TKB i et slikt urbant vassdrag mest sannsynlig skyldes forurensning fra kloakk og da spesielt ved verdier over 5000 TKB, som indikerer et punktutslipp. 

Overvåkningen av vassdraget viser generelt høye verdier oppstrøms anleggsveien til Bane NOR og viser økende nivå mellom Skredderveien og Kilsbakken med laveste verdier ved Møllebakken.  Det er likevel ikke entydig hvilke strekninger som bidrar mest til fekal forurensning,  det vil kreve videre overvåkning og andre undersøkelser.  Det nedlagte avfallsdeponiet bidrar ikke til fekal forurensning i bekken. 
Vannkvaliteten i bekken basert på TKB resultatene klassifiseres som “Svært dårlig” til “dårlig” . 

Tungmetaller

Analyse av tungmetaller inngår i overvåkningen. Tungmetaller inkluderer metallene: kobber, sink, kadmium, bly, nikkel, krom og kvikksølv. 
Vi har per nå relativt få prøveserier for tungmetaller og ikke det er ikke tatt ut prøver i alle prøvepunktene. Resultatene vi har viser at vannkvaliteten basert på innhold av tungmetaller klassifiseres som “god” kvalitet og at konsentrasjonene avtar nedover i bekken. 

Aktuelle rapporter

Vannkvalitet og miljøovervåkning
Tittel Publisert Type
Miljøgifter Trolldalsbekken (Rambøll 2010)

22.03.2023 Filtype: pdf. Klikk for å laste ned Miljøgifter Trolldalsbekken (Rambøll 2010).pdf
Våtmarksanlegg (NIBIO 2017)

22.03.2023 Filtype: pdf. Klikk for å laste ned Våtmarksanlegg (NIBIO 2017).pdf
Vannkvalitet Trolldalsbekken (Cowi 2018)

22.03.2023 Filtype: pdf. Klikk for å laste ned Vannkvalitet Trolldalsbekken (Cowi 2018).pdf
NIBIO notat Trolldalen 08.12.2023 - Erfaringer med renseanlegget og virkning på vassdraget Trolldalsbekken

31.03.2024 Filtype: pdf. Klikk for å laste ned NIBIO notat Trolldalen 08.12.2023 - Erfaringer med renseanlegget og virkning på vassdraget Trolldalsbekken.pdf