Restaurering av naturverdier

Stortinget bestemte på begynnelsen av 2000-tallet at Norges kyst skulle beskyttes og bevares, og at forurensning skulle ryddes opp i.

Prosjekt rent Mossesund

Det ble bevilget penger til opprydding. Mossesundet kom ikke på prioriteringslisten over de 17 lokasjonene hvor det skulle bevilges penger, men Moss kommune sendte i 2008 likevel inn en søknad til Miljødirektoratet om midler til å kartlegge sjøbunnen i Mossesundet. Penger ble bevilget og kartleggingen ble gjennomført. Frem mot 2015 var prosjektet et samarbeid mellom Moss kommune, Fylkesmannen i Østfold og Vannområdet Morsa. Av ulike grunner, blant annet mangel på økonomiske midler, stoppet prosjektet opp i 2015. De foretatte undersøkelsene av sjøbunnen viser at den er svært forurenset grunnet industriell og annen aktivitet over lang tid. 

Kommunen fikk i 2021 nye midler fra Miljødirektoratet og har dermed gjenopptatt prosjektet. Kommunen er prosjekteier og prosjektleder. Prosjektet er i en tidlig fase og det skal utføres flere undersøkelser og kartlegginger av sjøbunnen. Deretter skal tiltakene detaljprosjektertes før det så skal søkes om tillatelse og midler til gjennomføring.

Les mer om prosjekt Rent Mossesund

Mossesundet Inger Marie Bjølseth

Restaurering av Trolldalsbekken 

I Moss kommune er Trolldalsbekken og Kambobukta et prioritert område som skal rustes opp.

Trolldalen var i flere tiår brukt til blant annet kommunalt deponi og Trolldalsbekken har vært mottaker fra avrenning fra deponiet. Dette har medført dårlig vannkvalitet i bekken og dårlige levekår for fisk og andre vannlevende organismer.

Moss kommune har avsatt et betydelig beløp, 20 millioner, for å blant annet bedre vannkvaliteten og levevilkårene for sjøørreten.  

I første omgang er det nå etablert et renseanlegg/rensesystem for å rense sigevannet fra det gamle deponiet. Renseanlegget er nå ferdigstilt og vi ser nå at renseanlegget renser avrenningen og at vannkvaliteten i bekken nedstrøms renseanlegget er bedre. Det er nå registret sjøørret i bekken! 

Les mer om restaureringen av Trolldalsbekken

Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde

Restaurering av bekker og gyteområder for ørret

Norges jeger- og fiskerforbund Østfold og Moss og Omegn Jeger og fiskerforbund har i flere år lagt ned et imponerende arbeid med både å kartlegge ørretbekker og å restaurere bekker.
NJFF/JFF har søkt og fått midler av Statsforvalter og andre myndigheter til dette arbeidet, men det er også lagt ned en enorm mengde frivillige timer av forbundets medlemmer for å få sjøørreten tilbake i bekker og elver.  

I Moss kommune er det utført både kartleggings-, restaurerings og oppfølgingsarbeid i Gunnarsbybekken, Evjeåa, Hollenderstien, Kureåa, Reierbekken og Trolldalsbekken.
Resultatene har ikke ventet på seg. Ørreten har vendt tilbake til våre bekker.

Resultatet fra arbeidet rapporteres jevnlig:  
 

Elfiske
Tittel Publisert Type
Elfiske i Østfold 2018-2020

06.07.2023 Filtype: pdf. Klikk for å laste ned Elfiske i Østfold 2018-2020.pdf
Elfiske-i-Østfold-2018-2022

06.07.2023 Filtype: pdf. Klikk for å laste ned Elfiske-i-Østfold-2018-2022-foreløpig-utkast.pdf
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde

Ålegrasenger

Ålegrasenger er marine undervannsenger som bidrar med flere økosystemtjenester. De huser et høyt biologisk mangfold, og mange arter av fisk (for eksempel torsk) og skalldyr bruker ålegrasenger som gyte- og oppvekstområde eller matfat. Ålegrasenger gjør også kystområdene mer robuste i møte med klimaendringene ved å binde sedimentene på havbunnen og beskytte mot erosjon, ta opp næringssalter og bidra til bedre vannkvalitet, produsere oksygen som bufrer mot havforsuring, og ikke minst fjerne klimagasser fra atmosfæren ved å ta opp og binde karbon.

Ålegrasenger har gått betydelig tilbake i Oslofjorden de siste tiårene. Dette skyldes i stor grad menneskelige aktiviteter som båttrafikk, mudring, oppfylling og forurensning. I tillegg kan klimaendringer og økt sjøtemperatur påvirke ålegrasets vekst og overlevelse negativt. Det pågår imidlertid flere tiltak for å restaurere ålegrasenger i Oslofjorden, blant annet gjennom opprenskning av forurensning, reduksjon av båttrafikk og iverksettelse av tiltak for å redusere erosjon.

Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde