Klokken er 08.30 og det er uvanlig mange folk på vaktrommet på legevakten. I tillegg til dem som skal gå av og på vakt, så sitter det to representanter fra Helsedirektoratet der, noen sjefer og en journalist fra lokalavisen.
Det er torsdag, og dermed øvelses-dag. Hver uke trener legevakten og ambulansetjenesten sammen på forskjellige akutte medisinske situasjoner, og alle vet at det straks settes i gang – men det er kun noen få som vet hva som skal skje.
Fullt hus på vaktrommet. Øvelsen skal straks settes i gang.
Lotte Olsen Jessa/Moss kommune
Det blir gitt noen raske beskjeder, før overlege Ole Norden tar ordet.
- Det har krasjet en bil i veggen utenfor legevakten.
«Alarmen» går. Alle reiser seg og forflytter seg ut av legevakten. Der står det en hvit BMW stasjonsvogn. Inne i bilen sitter to «pasienter». Den ene puster ikke ikke, den andre er bevisstløs.
Selv om vi vet det er en øvelse, så får vi som ikke er helsepersonell litt puls og store øyne. Nå er det mye som skjer samtidig.
Om dem som øver er stresset, så synes ikke det. Raskt og kontrollert skaffer de seg oversikt og ivaretar markørene.
Shams Al-Sammer er allmennlege i spesialisering og er den som tar den medisinske ansvaret i øvelsen. I bakgrunnen står Helen Brandstorp som er divisjonsdirektør for kommunale tjenester og beredskap i Helsedirektoratet.
Lotte Olsen Jessa/Moss kommune
Men litt ekstra nerve er det nok hos alle i dag. To representanter fra Helsedirektoratet er med for å observere. De har hørt om at de er flinke til å øve i Moss, og har tatt turen for å se med egne øyne.
Fra Helsedirektoratet: Janne Kjøllesdal (til venstre) er seniorrådgiver og Helen Brandstorp divisjonsdirektør for kommunale tjenester og beredskap. Begge følger interessert med på det som skjer.
Lotte Olsen Jessa/Moss kommune
Det er nemlig lovpålagt å øve, men ikke alle har tid, mulighet og ressurser til det. Spesielt kan det være vanskelig å få til i byene, hvor presset på legevakten er høyere. Derfor er det litt spesielt i nasjonal sammenheng at det prioriteres og gjøres hver eneste uke på legevakten i Moss.
– Nå jobber departementet med en stortingsmelding om akuttmedisinske tjenester, og i og med at at det har vært et krav om å øve ganske lenge, så er det viktig for oss å se hvordan dette fungerer og hvordan de får det til her, forklarer Helen Brandstorp, divisjonsdirektør for kommunale tjenester og beredskap i Helsedirektoratet. Og med en doktorgrad i nettopp det å trene på akuttmedisin er hun nok både ekstra interessert, og også følger ekstra nøye med.
Og det som følges med på nå er lege Shams Al-Sammer som sammen med personell fra legevaktbilen og legevakten skaffer seg oversikt over tilstanden til markørene.
Føreren av bilen, spilt av avdelingsleder Cecilie Feiner Høyland, skal i øvelsen spille at hun selv fikk et illebefinnende på vei for å kjøre søsteren til legevakten. Hun skal (på liksom) ha tatt diabetesmedisinen sin og glemt å spise. Hun har da mistet bevisstheten og kjørt i veggen på legevakten.
Lotte Olsen Jessa/Moss kommune
Over sambandet tilkalles ambulanse, mens det jobbes med å avdekke hva som feiler markørene, samtidig som man driver livreddende førstehjelp med å sikre frie luftveier.
Det blir avdekket hvilken pasient som er mest kritisk - hvem som trenger mest hjelp først. Det jobbes hurtig, og det gis korte beskjeder mellom dem som øver. Selv om farten er høy, så er det ingen som roper eller stresser.
I vinduene på legevakten kan en se blinkende blå lys: Ambulansen er her.
Ambulansen stopper og Nils Oldervik og Odd Erik Lauås blir møtt av legen og får raskt beskjed om ståa. Det tar bare sekunder før de begynner med å evakuere den mest kritiske pasienten ut av bilen. Dette er det de som er eksperter på, og tar kontroll på forflytningen av pasienten.
Pasient nummer to er «søsteren». Hun har fått sminket et sår i pannen, og puster ikke. Hun skal videre til Ullevål sykehus. For oss ufaglærte er det vanskelig å følge med på alt som blir sagt, men for dem som øver er dette stammespråk og fullt forståelig.
Det ser dramatisk ut, med sminket sår i pannen på «pasienten» som her spilles av medisinstudent Tina Günther som er på hospitering i Moss.
Lotte Olsen Jessa/Moss kommune
– Dette er veldig bra trening. Det er en svært komplisert case de øver på her, og de løser det godt og på et høyt nivå, sier direktøren fra Helsedirektoratet fra sidelinjen, tydelig imponert.
Vel inne i ambulansen blir det (på ekte!) satt veneflon i åren på markøren. De later som det blir gitt medisiner, og later som om de kjører av gårde.
Når den mest kritiske pasienten er ivaretatt, så flyttes all oppmerksomhet til markøren som fortsatt sitter i bilen. Det blir startet med glukosebehandling, og «pasienten» våkner.
Overlege Ole Norden på legevakten har rollen som AMK på sambandet.
Lotte Olsen Jessa/Moss kommune
Øvelsen er over. Vi som har sett på merker plutselig at det er fem grader i lufta og at vi fryser på både hender og føtter. Markørene går ut av rollen sin, og medisinstudenten med blod i panna står nå utenfor ambulansen og smiler.
Medisinstudent Tina Günther har gått ut av rollen som tungt ruset på Stesolid og GHB, og trenger ikke lenger late som om hun ikke puster og kjeven er i lås.
Lotte Olsen Jessa/Moss kommune
Det ryddes og flyttes biler, og ambulansepersonellet gjør klar bilen i tilfelle de får en utrykning. Vi flytter oss tilbake til vaktrommet, og vi får en kopp kaffe mellom hendene for å varme kalde fingre. Det er tid for debrief og evaluering.
I detaljnivå blir øvelsen gått gjennom. Hva gikk bra? Hva kunne gått bedre? Hva lærte vi? Hva kan vi gjøre annerledes neste gang?
Øvelsen i dag gikk nærmest knirkefritt, og riktige diagnoser ble stilt, og riktig hjelp ble gitt.
– Da vi fikk høre at Moss driver med denne type øving, og at det er en vilje til å trene, og at de har gode resultater, så er det veldig interessant for oss - rett og slett «best case», skryter Helen Brandstorp, divisjonsdirektøren fra Helsedirektoratet.
Alle får skryt, men det får verken ambulansepersonellet eller lege og sykepleier på legevaktsbilen med seg. De har allerede rykket ut på neste oppdrag.
For mens vi andre går tilbake til kontoret for å gjøre våre ting, så vet ikke dem som jobber på legevakten hva som blir neste oppdrag, om de må løpe til noen som ikke puster eller skal lappe sammen et sår. De er uansett klare.
Eline Røste Lunde er fagkoordinator på legevakten, og leder debriefen og evalueringen.
Lotte Olsen Jessa/Moss kommune
Ved livstruende sykdom/skade, ring 113
For alle andre henvendelser, kontakt fastlegen eller ring legevakten på telefon 116117
Hvis du oppholder deg utenlands, ring + 47 69 25 33 33
Besøksadresse legevakten: Peer Gyntsvei 84, 1535 Moss
Åpningstider: Døgnåpent