Kart over eiendommer berørt av bygge- og deleforbudet i hensynsone Moss havn.
Bygge- og deleforbud
Tiltak etter plan- og bygningsloven som er unntatt bygge- og deleforbudet.
Unntaksliste (PDF, 56 kB)
Kommunestyrets vedtak om bygge- og deleforbud 18.6.2024.
Vedtak om bygge- og deleforbud
Hva betyr vedtaket for den enkelte grunneier
Vedtak betyr at man i områder som er omfattet av forbudet ikke kan gjennomføre tiltak etter plan- og bygningsloven med unntak av de tiltakene som er angitt på vedtatt unntaksliste. Med tiltak etter plan- og bygningsloven mener vi oppføring, riving, endring, endret bruk og andre tiltak knyttet til bygninger, konstruksjoner og anlegg. Et tiltak kan også være endring av utearealer, som for eksempel terrenginngrep, eller opprettelse eller endring av eiendom. Forbudet omfatter også ikke-søknadspliktige tiltak. Forbudet vil ikke omfatte innvendig vedlikehold og oppussing.
Hva skjer videre
Et forbud er gitt permanent, men forbudet vil tas opp til vurdering etter at arbeidene med jernbanen i Moss er ferdig.
Moss kommune vil orientere berørte grunneiere direkte ved endringer. Informasjon om eventuelle endringer vil også kommuniseres på kommunens nettsider.
Bakgrunn for vedtaket
Det har i lengre tid vært kjent at det i området fra Kransen til Melløs har vært store områder med kvikkleire. I forbindelse med arbeidene med jernbanen gjennom området vil ethvert annet tiltak kunne påvirke områdestabiliteten og den sikkerhetsfaktoren som Bane Nor legger til grunn i sine arbeider.
Moss kommune gikk i 2021 ut med en generell informasjon om at alle tiltak innenfor området kalt «hensynssone H310, Moss havn» måtte meldes til kommunen, og at det måtte gjøres en konkret vurdering av tiltakets konsekvens for områdestabiliteten i området.
Moss kommune har siden dette hatt en streng praksis for å innvilge tiltak i faresonen og det har vært krav om geoteknisk dokumentasjon før tiltak kan gjennomføres. Vi ser av erfaring at dette likevel ikke er tilstrekkelig da det er en risiko for at tiltak kan ha en påvirkning på grunnforholdene i andre deler av faresonen, og at det kan være flere ulike tiltak som gjennomføres samtidig. Da er det ikke tilstrekkelig med en grundig geoteknisk dokumentasjon for det enkelte tiltaket som ønskes gjennomført. På bakgrunn av dette og for å redusere risikoen for uønskede hendelser i nevnte hensynssone, har Moss kommune innført forbud mot tiltak etter plan- og bygningsloven § 28-1 i deler av hensynsone H310, Moss Havn.
Kommunen plikter etter naturskadeloven § 20 å treffe forholdsregler mot naturskader. Etter plan- og bygningsloven § 28-1 skal kommunen om nødvendig nedlegge forbud mot opprettelse eller endring av eiendom eller oppføring av byggverk, eller stille særlige krav til byggegrunn, bebyggelse og uteareal når byggegrunnen ikke er tilstrekkelig sikker.
Klage
Det var mulig å påklage vedtaket. Klagefristen har nå gått ut.
Klager som er mottatt vil behandles i Hovedutvalg for plan, bygg og teknisk 21.10.2024 og ev i kommunestyret 5.11.2024.
Mer informasjon om veien frem til bygge- og deleforbudet
Spørsmål og svar
Når kommunen legger ned bygge- og deleforbud i et området betyr det at det ikke er lov å utføre noen byggearbeider som er omfattet av plan- og bygningsloven på verken boligen eller på eiendommen. Et forbud vil gjelder både søknadspliktige tiltak og tiltak som er unntatt fra kravet om søknadsplikt. Alminnelig vedlikehold vil ikke omfattes av forbudet.
Ja. Det er trygt å bo og oppholde seg i området.
Et bygge- og deleforbud betyr at du ikke kan utføre noen tiltak etter plan- og bygningsloven på eiendommen din. Dette gjelder alt fra store ting som å bygge ny bolig til små ting som å utvide terrassen din eller sette opp et drivhus. Også gravearbeider som drenering og grøfting vil omfattes av byggeforbudet.
Har kommunen gitt tillatelse vil denne tillatelsen gjelde, og du kan bygge det du har fått tillatelse til. Du som eier av eiendommen er ansvarlig for at arbeidene ikke utføres slik at det kan påvirke områdestabiliteten.
Kommunen kan imidlertid omgjøre tillatelsene etter forvaltningsloven § 35. Vilkåret for dette er at kommunen må vurdere at det er nødvendig å omgjøre tillatelsen.
Bygge- og deleforbudet har ikke tilbakevirkende kraft. Dersom du har en tillatelse, og den ikke er over 3 år gammel, kan du i utgangspunktet bygge det du har fått godkjent.
Kommunen ønsket i utgangspunktet ikke å legge ned bygge- og deleforbud. Vi gikk i 2020 ut med en generell informasjon om at alle tiltak innenfor området kalt hensynssone H310, Moss havn måtte meldes til kommunen, og at det måtte gjøres en konkret vurdering av tiltakets konsekvens for områdestabiliteten i området.
Vi har siden dette hatt en streng praksis for å innvilge tiltak i faresonen og det har vært krav om geoteknisk dokumentasjon før tiltak kan gjennomføres. Vi ser av erfaring at dette ikke er tilstrekkelig da det finnes en risiko for at tiltak som ønskes gjennomført kan ha en mulig påvirkning på grunnforholdene i hele faresonen. På bakgrunn av dette og for å redusere risikoen for uønskede hendelser i nevnte hensynssone legger vi nå ned et bygge- og deleforbud.
Byggeforbudet løper uten tidsbegrensning, men vil vurderes fortløpende.
Ethvert tiltak som utføres i området kan ha en mulig påvirkning på grunnforholdene i hele faresonen. På bakgrunn av dette og for å redusere risikoen for uønskede hendelser i nevnte hensynssone legger vi nå ned et bygge- og deleforbud.
Det var mulig å klage på vedtaket, klagefristen har nå gått ut.
Ja, forbudet omfatter ikke planting. Planting av trær må gjæres på en hensynsfull måte. Det må ikke graves store grøfter/renner for å plante hekk. Det må plantes en og en plante.
Du kan fjerne trær og hekker, men ikke ved bruk av maskiner.
Det å bytte ut all ytterkledning med lik ytterkledning er vedlikehold. Et eksempel er å bytte ut alle bord i ytterkledningen med samme type materialer, farge og utforming som den gamle. Retningen på kledningen må være den samme som før.
Du må påse at du oppbevarer materialene på en slik måte at tyngden av materialene ikke påvirker områdestabiliteten.
Nei, du kan ikke drenere rundt huset ditt. Dette er et ikke-søknadspliktig tiltak som omfattes av forbudet.
Nei, dette er et terrenginngrep og er ikke en omfattet av de unntakene som er vedtatt.