Almesyke i Moss – en trussel mot almene våre

Vi ser en kraftig økning i antall almetrær som er rammet av almesyke gjennom sommeren 2024. Almesyken har vært observert rundt Oslofjorden de siste årene, men angrepene i Moss har tidligere vært få. Nå har dette endret seg, og vi trenger din hjelp med å bekjempe sykdommen.

Nå trenger vi hjelp til å bekjempe almesyke. Det sier arborist Pål Alexandersen, til høyre, sammen med rådgiver for natur, klima og bymiljø i Moss kommune, Marius André Myhre.

Vi står utenfor togstasjonen i Moss sentrum. På andre siden av veien står en nydelig trerekke. Det er to tretyper i rekka, hvert annet tre er en ask, og de andre er almetrær.

- Du ser det der oppe. Vi skal undersøke nærmere selvfølgelig, men alle disse almetrærne ser ut til å ha almesyken, forklarer arborist Pål Alexandersen fra Aktiv Skogpleie. En arborist er en slags tre-doktor, og nå har kommunen bedt legen komme på visitt.

Hva er almesyke?

Almesyke er en sopp som spres med en bille som kalles almesplintborere. Soppen kan og spres ved rotkontakt. Soppen hindrer vanntransporten i treet, noe som fører til at treet visner og dør. Almesyken angriper almetrær i alle aldre, og på grunn mange angrep er alm klassifisert som sterkt truet i Norge.

Slik kjenner du igjen almesyke

Typiske symptomer på almesyke er at enkeltgrener begynner å dø. Bladene visner på en og en gren, og barken løsner.

Typiske symptomer på almesyke er at enkeltgrener begynner å dø. Bladene visner på en og en gren, og barken løsner. Symptomene sees ofte først i toppen av treet, da billene angriper de nye skuddene. Soppen sprer seg raskere enn treet klarer å forsvare seg, så vi anbefaler å felle treet så snart symptomer vises. Hvis én gren er angrepet, er ofte større deler av treet infisert, selv om det ikke er synlig.

Hvordan bekjempe almesyke

For å forhindre at almetrærne i Norge dør ut, er det viktig å bekjempe almesyke. Felling av infiserte trær er i dag det eneste effektive tiltaket vi har. Det er avgjørende for å få bukt med spredningen at alle berørte trær felles før neste sommer.

Viktig å brenne syke trær

Billene som sprer almesyken overvintrer i barken på treet. Derfor må infiserte trær brennes. Det hjelper ikke å felle treet og la det ligge, eller kappe det opp til ved. Hvis veden blir liggende til neste sommer, vil billene begynne å sverme når det blir varmt, og angripe nye trær. 

- Vi skjønner at det er både trist og praktisk utfordrende å ta ned trær, sier rådgiver for natur, klima og bymiljø i Moss kommune, Marius André Myhre.  - Men alternativet er at sykdommen sprer seg og at vi i ytterste konsekvens ikke har noen almetrær igjen i kommunen, forklarer han.

Forebygging av almesyke krever samarbeid mellom privatpersoner og kommunen. Regelmessig inspeksjon av trærne, oppdage symptomene tidlig og rask respons med felling og forbrenning kan bidra til å redusere spredningen.

- Det finnes dessverre ikke noen tilskudds- eller støtteordninger for å fjerne de syke trærne, så vi kan jo ikke pålegge noen å gjøre dette. Så fra oss i kommunen blir dette en oppfordring om å bidra for å bekjempe sykdommen, sier Myhre.

Fakta om alm og almesyke

  •  Alm på latin er Ulmus glabra.
  • Alm har spilt en viktig rolle i Norges historie.
  • Soppen som fører til almesyke heter på latin Ophiostoma ulmi og Ophiostoma novo-ulmi.
  • Spredningsmetode: Almesplintborere (biller)
  • Første oppdagelse: Identifisert i Nederland på 1920-tallet
  • Angriper: Almetrær i alle aldre
  • Symptomer: Visne blader, døde grener, løsnet bark – vises først i toppen av treet
  • Forebygging: Felling og brenning av infiserte trær