Fjellom 4: 982 98 684
Fjellom 6/8: 992 04 219
Avdelingsleder Glenn Bednarczyk: 920 99 560
Fagkoordinator: Siv Merete Skalstad
Avdeling område Fjellom består av Fjellom 2, 4, 6 og 8. Det er 11 kommunale- og 23 selveierleiligheter. Vi har fellesstue på både Fjellom 6 og 4.
De samlokaliserte boligene ligger svært sentralt med kort avstand til blant annet Meny, Rygge Storsenter, Fontenehuset, KIAS, Personalpartner, kollektivtrafikk, frisbeegolf og bowling. Det er også gode turmuligheter i området.
Brukerne er bosatt i egne hjem, samlokalisert eller i nærområdet. Avdeling område Fjellom gir bistand både til brukere som bor på Fjellom og til satelittbrukere.
Om tjenestene
Utgangspunktet for bistand som blir gitt, er brukerens egne ressurser, behov og interesser. Målet er et mest mulig selvstendig, meningsfylt og aktivt liv.
Det gis veiledning, opplæring, samtaler og bistand for å kunne mestre praktiske gjøremål i hverdagen, samt til nødvendig helsehjelp. Det samarbeides nært med pårørende, fastlege, sykehus og andre samarbeidsparter.
Omfanget av tjenesten varierer ut fra den enkeltes behov, fra noen timer per uke til store deler av døgnet. Overordnet fokus er selvstendighet og mestring.
Når brukere får tildelt tjenester fra Fjellom, opprettes det en koordinator og primærgruppe. Det avholdes raskt et ansvarsgruppemøte for å gå gjennom vedtak samt forventningsavklaring. Det vil bli laget et individuelt informasjonsskriv og utarbeidet en tiltaksplan for den enkelte.
På avdeling område Fjellom gir vi praktisk bistand, helsetjenester i hjemmet, psykisk helsehjelp og rengjøring. Det tilbys faste aktiviteter ukentlig, en kan finne mer informasjon på avdelingen.
Bemanning og kompetanse
Avdelingen har døgnbemanning, med våken nattevakt på Fjellom 4 og 6.
Våre ansatte er utdannet som sykepleiere, vernepleiere, helsefagarbeidere, helsefagarbeidere med videreutdanning i psykisk helse og pleiemedarbeidere. Ansatte har kompetanse innenfor ulike fagområder, slik at de som mottar tjenester skal bli ivaretatt på best mulig måte. I tillegg jobber vi kontinuerlig for å heve kompetansen til de ansatte.
Spesielt for deg som er pårørende
Avdelingen ønsker å tilrettelegge for god kommunikasjon med pårørende. Pårørende er velkommen til å ta kontakt med avdelingen ved behov og vi skal sørge for at de blir tatt godt i mot. Pårørende er en stor og viktig ressurs og vi ønsker å ha et godt og tett samarbeid. Pårørende skal fortløpende motta nødvendig informasjon.
Strategisk plan for pårørendearbeid for kommunalområdet helse og mestring 2022-2026 (PDF, 333 kB)
Hva kan du klage på?
at du ikke har fått den tjenesten du ønsker
forhold ved tjenesten du ikke er fornøyd med
kritikkverdige forhold
saksbehandlingen/vedtak
Klage på vedtaket
Hvis du har fått avslag på en helsetjeneste du mener å ha rett på, kan du klage. De ansatte ved Helsetjenester og koordinering går gjennom vedtaket på nytt og ser om det bør endres. Endres ikke vedtaket, sender de automatisk klagen videre til Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus som avgjør saken.
Dersom du ønsker å klage på ett vedtak du har fått fra Helsetjenester og koordinering skal du sende en skriftlig klage til:
Moss kommune
Helsetjenester og koordinering
Postboks 175
1501 Moss
Klage på tjenesten
Hvis du er misfornøyd med en helsetjeneste du får, bør du først henvende deg muntlig eller skriftlig til ledelsen ved det stedet du mottar tjenester fra. Helse og mestring ønsker at tjenestene vi leverer skal oppleves som trygge og gode. Det er bra at brukere/pasienter og deres pårørende forteller oss hvordan vi kan gjøre ting bedre. Vi ønsker å tilrettelegge for samarbeid for å få til gode løsninger.
Når de som utfører tjenesten får klagen din, skal de ta kontakt med deg og undersøke saken.
Andre tilbakemeldinger
Du kan gjerne komme med andre tilbakemeldinger til tjenestene. Innspill til hva vi kan gjøre for å forbedre oss, ting dere ønsker mer av, eller annet.
Oversikt over kontaktinformasjon til alle avdelinger i helse og mestring.
Hjelp til å klage
Trenger du hjelp til å klage, kan ansatte ved helse- og mestring hjelpe deg. Kommunen skal sørge for at du får informasjon som er nødvendig for at du skal kunne ivareta dine rettigheter. Du kan også få råd av pasient- og brukerombudet i Østfold. De vet hva du har krav på og hvordan du går frem for å klage.
Fører ikke klagen frem, må du selv sende en skriftlig klage til Statsforvalteren som gjør en vurdering av saken.
Kontaktinformasjon til Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus
Hvordan klage på helse- og omsorgstjenester til Statsforvalteren
Avdekker Statsforvalteren feil, må kommunen utbedre disse. Får du ikke medhold fra Fylkesmannen er neste mulighet å klage til Sivilombudsmannen.
Lenker
Lov om pasient- og brukerrettigheter – Dette er loven som sier hva du har krav på og hvilke rettigheter du har som pasient.
Helse- og omsorgstjenesteloven – Loven omhandler blant annet bruk av tvang overfor psykisk utviklingshemmede og rusmisbruker.