Legionella

Legionella pneumophila er en bakterie som finnes overalt i naturen. Bakterien blir farlig og smittsom når den får vokse i lunkent, stillestående vann.

Bakterien kan gi to ulike sykdomsbilder:

  • Legionærsykdom som kan gi alvorlig lungebetennelse.
  • Pontiacfeber som gir et mildt sykdomsbilde og som vanligvis ikke trenger behandling.

 

Smittemåte:

Legionella smitter ved innånding av vanndamp med legionellabakterier. Innretninger som gir betingelser for oppvekst av legionella og som sprer aerosol til omgivelsene, innebærer risiko for legionellasmitte. Slike innretninger kan være kjøletårn, luftskrubbere, faste og mobile vaskeanlegg, dusjanlegg, boblebad, klimaanlegg med luftfukting, innendørs befuktningsanlegg og innendørs fontener, samt prosessvann fra industrianlegg hvor vannet etter det er sluppet ut, kan omdannes til aerosoler.

Legionellose smitter ikke direkte fra menneske til menneske. Vanligvis blir man syk ved høy smittedose, men ved nedsatt immunforsvar kan smittedosen være lav. Kjente risikofaktorer for utvikling av sykdom er høy alder, røyking, alkoholisme, kronisk lungesykdom, alvorlig underliggende sykdom og immunsvikt.

Det er ikke vist at klimaanlegg i biler og mindre luftkondisjoneringsanlegg i hjemmet kan spre bakterien.

Forebyggende tiltak

Bakterien tåler ikke høye temperaturer (den formerer seg best ved 35-50 grader). For å forebygge smitte i hjemmet bør du sørge for at termostaten på varmtvannsberederen din alltid er satt til minst 70 grader. Jo høyere temperatur, desto fortere dør bakterien. Det er også viktig å unngå soner med stillestående vann, som sjelden brukte tappepunkter og blindledninger, da dette kan gi et gunstig miljø for bakteriene.

I tillegg bør du sjekke at varmtvannet i kranen holder minst 60 grader. Dusjer bør jevnlig rengjøres ved å legge dusjhode og slanger noen timer i en bøtte med vann tilsatt klorin, før det skylles grundig med varmt vann. Boblebad, innendørs fontener, befuktningsanlegg og andre systemer hvor vann står i lange perioder med temperatur mellom 20 grader og 55 grader, bør rengjøres og desinfiseres regelmessig (avhengig av type installasjon). For spesifikke rutiner rundt dette kan en se i FHIs veileder Microsoft Word - Vannrapport 115-endelig_pk.doc 

Meldeplikt for virksomheter

Forskrift om miljørettet helsevern kap.3a, Krav om å hindre spredning av Legionella via aerosol stiller krav til virksomheter og eiendommer som har innretninger som direkte eller indirekte kan spre legionella via aerosol til omgivelsene. Forskriften omfatter alle innretninger som kan bidra til spredning av legionellabakterier.

Virksomheter med kjøletårn og luftskrubbere skal melde til kommunen ved første gangs oppstart, ved vesentlige utvidelser eller endringer. For boblebad er meldeplikten tatt med i bassengbadforskriften. Forskriften omfatter også boliger med felles varmtvannssystemer som forsyner dusjer i flere boligenheter (som f.eks. borettslag), men dusjanlegg i boliger (inkl. borettslag og liknende) og andre bygg er unntatt for meldingsplikten til kommunen.

Innretningene skal etterses regelmessig, og det skal på grunnlag av en risikovurdering fastsettes rutiner som sikrer at drift og vedlikehold gir tilfredsstillende vern mot legionella.

For kjøletårn, luftskrubbere, befuktningsanlegg og innendørs fontener, skal det minst hver måned utføres mikrobiologisk prøvetaking, med mindre det kan dokumenteres at vekst og spredning av legionella ikke vil kunne forekomme. 
Ved mistanke om forekomst av legionellose skal det tas mikrobiologiske prøver av alle innretninger som direkte eller indirekte kan ha forårsaket smitten. Slike prøver skal tas forut for rengjøring og desinfeksjon.

Det skal utføres internkontroll og etableres internkontrollsystem for å sikre systematisk oppfølging av innretningen. 

Det er verdt å merke seg at kravene og retningslinjene for legionellaforebygging i hovedsak gjelder for virksomheter og eiendommer, private boliger er ikke under et regelverk for legionellakontroll. Ofte blir vi spurt om legionellaforebygging på hytter og private hjem. For mer informasjon, se i veilederen til FHI, kapittel 14 «Tiltak i private hjem»: Microsoft Word - Vannrapport 123-Legionellaveiledningen-Formatert.docx

Kommunen skal ifølge forskriften:

  •  motta meldinger og holde oversikt over innretninger som omfattes av forskriften
  •   iverksette nødvendige tiltak, overvåkning og kontroll av slike innretninger
  •  gi råd og veiledning til eiere, de som har ansvar for drift av innretninger, planmyndigheter og forurensningsmyndigheter om helsemessige forhold knyttet til risiko for direkte og indirekte overføring av legionella.
    Kommunen kan gi pålegg etter kommunehelsetjenesteloven og smittevernloven.