Fosterhjem
Et fosterhjem er et privat hjem som tar vare på barn som ikke kan bo hos foreldrene sine. Fosterforeldre samarbeider med barneverntjenesten i kommunen og i de fleste tilfellene også med barnets familie. Ulike barn trenger ulike fosterhjem, som kan dekke barnets ulike behov. Derfor kan mange forskjellige typer familier, både gifte, samboere, enslige og likekjønnede par være egnet. Alle må imidlertid bli godkjent for det enkelte barnet og oppfylle visse generelle krav.
På Fosterhjem (buffdir.no) kan du lese mer om:
- Hvorfor bli fosterhjem
- Hvordan man bli fosterhjem
- Hvem som kan bli fosterforeldre
- Betaling og rettigheter for fosterforeldre
- Hverdagen som fosterforeldre
- Ulike typer fosterhjem
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet arrangerer digitale informasjonsmøter om det å være forsterhjem. Informasjonsmøter om fosterhjem (bufdir.no)
Som fosterforelder er du ikke alene om oppgaven med å følge opp fosterbarnet. Kommunen skal gjennomføre veiledning av alle fosterhjem.
Les mer om det å være fosterhjem på Fosterhjemsforeningens nettsider - hva er et fosterhjem.
Har du spørsmål eller ønsker å bli fosterhjem kan du ta kontakt med Camilla Ausen i Moss barneverntjeneste på telefon 94011059 eller e-post camilla.ausen@moss.kommune.no
Du kan også søke digitalt med bruk av elektronisk ID ved å trykke på lenken under.
Jeg vil være fosterhjem
Besøkshjem
Et besøkshjem skal være trygt og godt ekstra-hjem for et barn eller en ungdom. Dette er et hjem som barnet kan komme til en helg eller flere i måneden, hvor de møter trygge og gode voksne som har tid, ressurser og ikke minst lyst til å få et ekstra familiemedlem med jevne mellomrom. Besøkshjem er et frivillig hjelpetiltak og en støtte til familier som trenger litt hjelp, og til barn som trenger å utvide nettverket sitt og påfyll med gode opplevelser.
Ulike barn trenger ulike besøkshjem. Derfor kan mange forskjellige typer familier, både gifte, samboere, enslige og likekjønnede par være egnet. Slektninger kan også være besøkshjem. Det stilles ingen krav om formell utdanning for å bli besøkshjem, det er personlig egnethet og engasjement det legges størst vekt på. Det er viktig at besøkshjemmet består av trygge og stabile voksne personer som har husrom og hjerterom.
Alle må imidlertid bli godkjent for det enkelte barnet og oppfylle visse generelle krav.
De som vil bli besøkshjem inngår først en avtale med kommunen om omfanget og innholdet i oppdraget. Da avtales også hvilken godtgjøring og øvrige økonomiske rammer som skal gjelde. Besøkshjem godtgjøres etter satser vedtatt av kommunenes sentralforbund. Satsene reguleres årlig.
For å bli godkjent som besøkshjem, må man legge frem politiattest i samsvar med reglene i lov om barneverntjenester, § 6- 10.
Har du spørsmål eller ønsker å bli besøkshjem kan du ta kontakt med Camilla Ausen i Moss barneverntjeneste på telefon 94011059 eller e-post camilla.ausen@moss.kommune.no
Du kan også søke digitalt med bruk av elektronisk ID ved å trykke på lenken under.
Jeg ønsker å være besøkshjem
Aktivitetskontakt
Aktivitetskontakt er det som ofte blir kalt støttekontakt. Det er et tilbud til barn og ungdom som trenger hjelp til å få en aktiv fritid. Det kan være alt fra å bygge nettverk, komme ut av en isolert tilværelse – eller bare være en som barnet eller ungdommen kan være sammen med og snakke med. Aktivitetskontakten kan også være den som følger til ulike fritidsaktiviteter som barnet vil delta på.
Det er barneverntjenesten som avgjør hvem som skal få en egen aktivitetskontakt og hvor mye og hvor ofte man skal treffes. Det kan ofte være snakk om noen timer i uken. Aktivitetskontakten rapporterer til oss og er med i evalueringen av tiltaket sammen med barnet, foreldrene og barneverntjenesten.
For å bli aktivitetskontakt må du være trygg på deg selv og ha overskudd til å være til stede for et barn eller en ungdom over en viss tid. Det kreves ingen fagbakgrunn, og du kan få tilbud om opplæring før oppstart.
- Aktivitetskontakten inngår avtale med kommunen om omfang og innhold i oppdraget, her avtales også hvilken godtgjøring og øvrige økonomiske rammer som skal gjelde.
- Aktivitetskontakten må undertegne taushetsplikt. Det kreves politiattest for aktivitetskontakter som utfører oppdrag for mindreårige.
Har du spørsmål eller ønsker å bli aktivitetskontakt, ta kontakt med Camilla Ausen i Moss barneverntjeneste på telefon 94011059 eller e-post camilla.ausen@moss.kommune.no.
Du kan også søke digitalt med bruk av elektronisk ID ved å trykke på lenken under.
Jeg ønsker å være aktivitetskontakt
Tilsynsperson
En tilsynsperson er en person som skal passe på at barnet som er i fosterhjem har det bra. Alle barn bosatt i fosterhjem skal med jevne mellomrom få besøk av en fast person som skal føre tilsyn.
Det å bo i fosterhjem innebærer at barnet har flyttet fra foreldrene sine og hjem til noen andre. I et privat hjem så kan det være vanskelig å se alt som skjer og hvordan barna egentlig har det, og derfor er det viktig at vi er flere som følger nøye med. Noen barn kan også føle at det er vanskelig å snakke med fosterforeldrene om hvordan de har det. Derfor er tilsynspersoner en viktig del av oppfølgingen av fosterbarna.
Tilsynspersonen må:
- Ha evne til å snakke med barn og ta det barnet sier på alvor.
- Kunne kontrollere at barnet får god omsorg i fosterhjemmet.
- Si fra til barneverntjenesten om rettsikkerheten til barnet blir ivaretatt.
- Barneverntjenesten har ansvar for å lære opp personer som skal føre tilsyn i fosterhjem. Du vil få god opplæring og oppfølging i rollen som tilsynsperson.
Les mer om tilsyn med barn i fosterhjem i veilederen fra Bufdir
Tilsynspersoner inngår avtale med kommunen om omfang og innhold i oppdraget, her avtales også hvilken godtgjøring og øvrige økonomiske rammer som skal gjelde.
Som tilsynsperson må du undertegne taushetsplikt og det kreves politiattest.
Har du spørsmål eller ønsker å bli tilsynsperson kan du ta kontakt med Camilla Ausen i Moss barneverntjeneste på telefon 94011059 eller e-post camilla.ausen@moss.kommune.no
Du kan også søke digitalt med bruk av elektronisk ID ved å trykke på lenken under.
Jeg ønsker å være tilsynsperson