Hvem er vi
Skolehelsetjenesten er tverrfaglig og består av helsesykepleiere, fysioterapeuter, ernæringsveileder, psykiatrisk sykepleier, ruskonsulent og lege. Helsesykepleierne og psykiatrisk sykepleiere er til stede på skolen, og øvrige faggrupper bistår ved behov.
Hva gjør skolehelsetjenesten?
Skolehelsetjenesten tilbyr helseundersøkelser, oppfølgingssamtaler med elever og foresatte, bidrar i undervisning og veiledning i klasser og grupper om helserelaterte temaer, samt vaksinering i henhold til barnevaksinasjonsprogrammet. Vår målsetting er å bidra til at elever mestrer eget liv. Skolehelsetjenestens mandat er å fremme god helse og trivsel blant elever, samt å forebygge sykdom og skader. Dette gjøres gjennom en rekke tiltak og tjenester som er tilpasset barn og ungdom i skolealder.
Aktuelle tema i samtaler, helseundersøkelser og undervisning
- Trivsel, klassemiljø, skolefravær og mobbing
- Familie, venner og relasjoner
- Kroppen i vekst og utvikling, søvn, aktivitet, ernæring, syn og hørsel
- Fysisk og psykisk smerte; f.eks. magesmerter, hodepine, vanskelige tanker, stress, press, spiseproblemer, tristhet, selvskading og sorg
- Levevaner og livsmestring
- Vold og seksuelle overgrep
- Rus
- Deltakelse på foreldremøter og samarbeidsmøter
- Pubertet, seksuell helse og prevensjon
- Elever får tilbud etter et fast program på klassetrinn, og enkeltelever følges opp ved behov.
- Barnevaksinasjon. Les mer om barnevaksinasjon på fhi.no
Taushetsplikt, journalføring og innsynsrett
Helsepersonell har taushetsplikt etter helsepersonelloven. Det betyr at informasjonen du gir, ikke skal deles videre med andre med mindre det er avtalt. Dersom helsepersonell får informasjon om forhold som kan være til skade for barnet, må de likevel bringe dette videre. Skolehelsetjenesten innhenter samtykke fra barn/foreldre før vi utveksler informasjon med andre faggrupper eller instanser.
Det opprettes barnejournal på alle barn som får tilbud om konsultasjoner og helseundersøkelser ved helsestasjonen. Når barnet begynner på skolen overføres journalen til skolehelsetjenesten. Journalen skal bidra til at barnet får faglig forsvarlig oppfølging fra nyfødtalder til og med 10. klassetrinn. Dersom elev flytter i løpet av grunnskolen, sender vi journalen til skolehelsetjenesten ved den nye skolen. På videregående skole blir det opprettet journal dersom elev tar kontakt med skolehelsetjenesten.
Foreldre/foresatte har som hovedregel rett til innsyn i samtlige opplysninger som omhandler barnet. Når barnet er mellom 12 og 16 år skal opplysninger ikke gis til foreldrene eller andre med foreldreansvaret når barnet av grunner som bør respekteres, ikke ønsker dette. Informasjon som er nødvendig for å oppfylle foreldreansvaret, skal likevel gis foreldre eller andre med foreldreansvaret når barnet er under 18 år (jf. Pasient og brukerrettighetsloven § 3-4.)
Samarbeid og andre relevante tjenester
Skolehelsetjenesten samarbeider med foresatte, skole, fysioterapeut, ernæringsveileder, Helsestasjon for ungdom, pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT), familieteamet, barneverntjenesten, fastlegen, BUPP og spesialisthelsetjenesten, og kan henvise eleven/familien videre ved behov.
Moss kommune benytter SLT-modellen for å samordne rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak for barn og unge. Informasjon om rus- og kriminalitetsforebygging i Moss kommune.
Helsestasjon for ungdom (HFU) i Moss tilbyr gratis helsetjenester for ungdom mellom 13 og 24 år. Informasjon om Helsestasjon for ungdom.
Oversikt ansatte og kontaktinformasjon
Du finner oss i skolens egne lokaler. Som elev kan du benytte deg av drop-in, mens foresatte bes avtale tidspunkt på forhånd
Råd til foresatte
Det å være foreldre kan by på mange fantastiske opplevelser, men også mange utfordringer. Vi anbefaler derfor denne nettsiden hos Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet som har mye god informasjon og råd om det å være foreldre. Nettsiden “Foreldrehverdag” - Bufdir
Informasjonsfilmer til foresatte
Skolehelsetjenesten samarbeider med politiet og resten av kommunen knyttet til rusforebygging. Under kan du se to informasjonsfilmer som er laget til foresatte på henholdsvis 7. og 10. trinn, men som også kan være relevante for andre aldersgrupper.