I Moss kommune starter innsamling av matavfall gradvis fra månedsskiftet oktober/ november 2024. Det vil imidlertid ta tid å levere ut beholdere til matavfall i hele kommunen, og vi vil begynne i området gamle Rygge kommune og bevege oss gradvis nordover. Du vil få beskjed på SMS før vi leverer ut matavfallsbeholder til deg, og en ny SMS når du skal begynne å bruke den. Du trenger ikke foreta deg noe før du får SMS. De første husstandene får utlevert matavfallsbeholder i uke 42.
Hvordan skal matinnsamlingen foregå?
Hver husstand får utdelt en kurv til å ha på kjøkkenet og bionedbrytbare poser. Kurven er 24 cm bred, 26 cm høy, og dybden er 20 cm. I tillegg vil det utplasseres egne 140 liters beholdere for matavfall som blir tømt av MOVAR annenhver uke. Det er viktig at man ikke benytter andre typer poser, for da kan ikke beholderen tømmes som matavfall. Etter oppstart av matinnsamling vil tømmefrekvensen for restavfall reduseres til hver 14. dag.
Målene på avfallsbeholderne finner du her.
NB! Ved utlevering, vil matavfallskurven som kan benyttes inne, ligge oppi den nye 140L-beholderen som kjøres ut til deg. Der vil det også ligge en rull med bioposer og en informasjonsbrosjyre.
For liten plass til avfallsbeholderne?
Er du en av de som har tilrettelagt oppstillingsplassen for færre, eller av andre årsaker ikke ønsker fem avfallsbeholdere? Det er flere mulige løsninger for deg som ikke har plass til fem avfallsbeholdere utendørs. Her får du informasjon om de ulike alternativene: For liten plass til avfallsbeholderen
Har du leieboere?
Matavfallsbeholdere til leierboere kan hentes hos kommunetorget.
Har du hjemmekompost?
I forbindelse med at det innføres matavfallsinnsamling i Moss, avvikles kommunens ordning med utlån av gratis kompostbeholder. Ordningen ble i sin tid innført for å ha et tilbud til kommunens innbyggere som ønsket å kompostere fremfor å kaste matavfallet.
Til deg som har kompostert: Takk for innsatsen din!
Fortsett gjerne med kompostering
Kompostering er en god måte å utnytte ressursene i matavfallet på, og du står selvsagt fritt til å fortsette å kompostere i kompostbeholderen du allerede har.
Alle husstander må ha en beholder til matavfall
Når kildesortering av matavfall nå innføres, vil alle husstander få utlevert en beholder til matavfall. Denne kan ikke velges bort. Matavfall som ikke komposteres legges i matavfallsbeholderen, ikke i restavfallsbeholderen. Innføring av kildesortering av matavfall er lovpålagt. Moss kommune avvikler ordningen med utlån av kompostbeholdere fordi det innføres en ny utsorteringsløsning som sikrer god utnyttelse av matavfallet.
Naboer kan dele beholder til matavfall
Hvis du ønsker, kan du gjerne velge å dele matavfallsbeholder med din nabo. Ta kontakt med oss dersom du og din nabo ønsker å dele beholder.
Hva gjør du med den gamle kompostbeholderen?
Du kan velge å beholde kompostbeholderen helt gratis. Ønsker du derimot at beholderen hentes inn, ta kontakt med kommunetorget. Beholderen må da være tom og ren.
Ønsker du mer informasjon om den nye ordningen for kildesortering av matavfall eller å endre på din renovasjonsløsning? Her finner du informasjon om innsamling av matavfall.
Har du spørsmål om sortering eller henting av matavfall
Se MOVARs informasjonsvideo om oppstart av matavfallsordningen
Les vår brosjyre om matavfall.
Spørsmål og svar hos movar
Kontaktskjema kommunetorget
Dette blir de nye tømmefrekvensene etter at matinnsamlingen innføres hos deg:
Til styrene i borettslag og sameier
I enkelte borettslag og sameier er det begrenset med plass til flere avfallsbeholdere, og dette gir praktiske utfordringer. Vi ber derfor om at styrene i borettslagene og sameiene tar kontakt med kommunen på edialog
Matinnsamling for hytter og fritidsbolig
Matinnsamling vil ikke innføres for hytter og fritidsboliger i 2024, verken for fellesløsninger eller de som har sitt eget sett med avfallsbeholdere. Mer informasjon om matinnsamling for hytter og fritidsboliger vil komme senere.
Matavfallsbeholder og kurv.
Movar
Hvor får man tak i flere bioposer?
Hver husstand får utlevert én rull med bioposer. Denne ligger oppi den nye 140L-beholderen som leveres ut. Posene må hentes inn når du skal begynne å sortere matavfallet ditt.
Begynner du etter hvert å gå tom for poser, kan du feste en tom biopose på matavfallsbeholderen din. Da vil renovatøren legge igjen en ny rull med bioposer til deg. Posene er laget av biologisk materiale, og de har derfor begrenset levetid. Det deles derfor bare ut én rull av gangen til eneboliger.
Du kan også hente poser gratis på følgende steder:
• Joker i Larkollen
• Kiwi på Halmstad
• Kommunetorget i Moss sentrum
• Miljøbilen
• Solgård avfallsplass
• Vestby gjenvinningsstasjon
Listen over oppdateres etter hvert som flere områder får utlevert beholder til matavfall.
Større borettslag og sameier kan få sine egne lager med poser dersom dette er ønskelig. Ta i så fall kontakt med kommunen via kontaktskjema eller på 69 24 80 00.
Innholdet i matavfallsbeholderne kan føre til uønsket søl og smuss. Dersom du opplever dette, kan du kjøpe biosekker til matavfallsbeholderen. Biosekkene gir et ekstra beskyttelseslag som reduserer søl og forenkler renholdet av beholderen. Mer informasjon om sekkene finner du på Movar sine sider.
Trenger du ekstra matavfallskurv (innekurv)?
Skulle du for eksempel trenge en ekstra matavfallskurv (og bioposer) til leieboer, kan dette hentes følgende steder:
• Rygge bibliotek
• Kommunetorget i Moss sentrum
• Miljøbilen
• Solgård avfallsplass
• Vestby gjenvinningsstasjon
Hvordan skal jeg sortere matavfallet?
Hva skal i matavfallet?
- Frukt og grønnsaker
- Mel, gryn, og sukker
- Brød og kaker
- Ris og pasta
- Kjøtt, fisk, og skalldyr
- Muggen og råtten mat
- Kaffegrut med eller uten filter
- Eggeskall og nøtteskall
- Tørkepapir
- Teposer
- Små fiske- og kjøttbein
Hva skal ikke i matavfallet?
- Potteplanter
- Bleier
- Snus og sigaretter
- Kattesand og hundeposer
- Matemballasje
- Krydderplanter
- Hageavfall
- Grus og jord
- Avskårne blomster
- Aske
Er du i tvil om hva som skal sorteres som matavfall?
Sjekk sorteringsveiledningen på sortere.no
Se MOVARs video om sortering av matavfall
Jeg trenger å endre renovasjonen min
Tips og råd
Varmt vær og illeluktende matavfall?
Rekeskall, fiskeavfall annet matavfall med sterk lukt kan fryses i matavfallsposer og kastes ved tømming. Om du har fuktig matavfall kan du legge papir eller tørre skalker i matavfallsposen som suger til seg fuktigheten.
Det nytter å sortere matavfall!
Omtrent halvparten av restavfallet vårt er matavfall, så ved å sortere ut denne fraksjonen vil vi øke kildesorteringsgraden i kommunen betraktelig. På denne måten kan energien og næringsstoffene i maten være til nytte, fremfor å bare bli brent. Dette er et viktig skritt på veien fra dagens lineære økonomi til et mer sirkulært samfunn. Sirkulærøkonomi er en viktig del a EUs grønne giv, en finansieringspakke som skal sikre grønn vekst, nye arbeidsplasser, og oppfyllelse av klimamålene innen 2050. Vil du vite mer om EUs handlingsplan for sirkulærøkonomi og hvordan den påvirker oss her i Norge? Da kan du lese mer på Miljødirektoratets nettsider.
Les mer om EUs handlingsplan for en sirkulær økonomi på Miljødirektoratet.no
Kildesortering av mat er bra for miljøet, men noe av det aller viktigste du kan gjøre er å spise opp maten og unngå matsvinn.